Τρωκτικά «καταβρόχθισαν» ηλεκτρικό αυτοκίνητο…

arouraioi-ilektrika-autokinita

Θύματα των λαίμαργων τρωκτικών αποτέλεσαν οι καλωδιώσεις ενός ηλεκτρικού Kia, αλλά και οι ζώνες ασφαλείας των πίσω καθισμάτων.

Έναν αναπάντεχο εχθρό έχουν αποκτήσει τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα, μιας και έχουν βρεθεί στο στόχαστρο… αχόρταγων αρουραίων, οι οποίοι καταβροχθίζουν τις καλωδιώσεις των μηδενικών ρύπων οχημάτων.

Πιο πρόσφατο θύμα των αδηφάγων τρωκτικών αποτέλεσε ένα Kia e-Niro, που χρησιμοποιείτο ως όχημα Uber από τον Samil Sanal ο οποίος διαμένει στην πόλη Λιόν της Γαλλίας.

Η τραγική διαπίστωση ότι το ηλεκτρικό του όχημα είχε μετατραπεί σε… τροφή για αρουραίους έγινε τον περασμένο Φεβρουάριο, όταν ο Samil προσπάθησε να εκκινήσει το αυτοκίνητό του, ώστε να μεταβεί στον χώρο εργασίας του.

Σημειώνεται ότι το αυτοκίνητό του ήταν σταθμευμένο σε υπαίθριο χώρο κοντά στις όχθες του ποταμού Ρήνου, ενώ δίπλα στο Kia βρίσκονταν και δύο παλαιά αυτοκίνητα, τα οποία, ωστόσο, γλίτωσαν από τα κοφτερά δόντια των τρωκτικών.

Κάθε προσπάθεια του Samil ώστε να ενεργοποιήσει το όχημά του αποδείχθηκε ανεπιτυχής, δεδομένου ότι οι αρουραίοι είχαν καταστρέψει μεγάλο μέρος των καλωδιώσεων, με το συνολικό ύψος της ζημιάς να φτάνει τα 5.000 ευρώ. 

Έκτοτε, παρά τις εκκλήσεις του Samil, η ασφαλιστική εταιρεία αρνείται να του καλύψει τη ζημιά, και περιορίζεται σε συμβουλευτικό ρόλο, επισημαίνοντάς του ότι θα πρέπει να το παρκάρει σε κλειστό γκαράζ.

Ο ιδιοκτήτης προσέφυγε και στην Kia Γαλλίας, αλλά του γνωστοποιήθηκε ότι η επίθεση από τους αρουραίους δεν περιλαμβάνεται στην εγγύηση κανενός αυτοκινήτου.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του euronews, το πιο ακριβό εξάρτημα που «καταβρόχθισαν» τα τρωκτικά ήταν οι καλωδιώσεις, αλλά δεν γλίτωσαν ούτε οι ζώνες ασφαλείας των πίσω καθισμάτων, οι οποίες ήταν κατασκευασμένες από νάιλον και όχι από κάποιο φυτικό προϊόν.

Το συνεργείο που επιθεώρησε το όχημα για τις απαιτούμενες εργασίες πρότεινε τη χρήση απωθητικών για τρωκτικά, ώστε να μπει τέλος στην καταστροφική δράση των απρόσκλητων τριχωτών επισκεπτών.

Γιατί οι αρουραίοι τρώνε τις καλωδιώσεις;

Θύματα έχουν αποτελέσει κατά καιρούς και πολλά αυτοκίνητα της Tesla, κάτι που, σύμφωνα με την εταιρεία, οφείλεται στο γεγονός ότι για τη μόνωση των καλωδιώσεων χρησιμοποιείται ένα υλικό που βασίζεται στη σόγια, αντί για παράγωγα του πετρελαίου όπως πριν από μια δεκαετία.

Στον αντίποδα, η Ευρωπαϊκή Ένωση Προµηθευτών Αυτοκινήτων (CLEPA) επισημαίνει ότι όλα τα υλικά που χρησιμοποιούνται στα αυτοκίνητα έχουν σχεδιαστεί με τέτοιο τρόπο ώστε να απωθούν τα ζώα, ενώ έχουν γίνει και εξονυχιστικές δοκιμές.

Η CLEPA, τέλος, αναφέρει ότι δεν υπάρχουν αρκετά στοιχεία που να επιβεβαιώνουν ότι τα βιοδιασπώμενα υλικά που χρησιμοποιούνται στα σύγχρονα αυτοκίνητα είναι πιο δελεαστικά για ζώα όπως αρουραίους, κουνάβια, ποντίκια κ.ο.κ.

Πηγή:carandmotor.gr

Font Resize
el